15 de gener del 2010

Demanem a IVal i UGT un referéndum

En desembre vam defensar públicament, en comunicats i assemblees, la necessitat de convocar un referéndum entre tots els treballadors de RTVV per a validar la falta de legitimitat amb què es va tancar la negociació del VIII conveni col·lectiu, allà pel mes de gener de 2009.

Un any després, el conveni encara no ha estat ni registrat ni publicat. Aquesta manca posa en evidència la voluntat fraudulenta de l’empresa i la irrisoria capacitat d’intervenció dels sindicats que li han donat cobertura.

El VII conveni col·lectiu va ser denunciat pel Comité d’Empresa, per tal de negociar-ne el següent. Les negociacions van plantejar-se de manera unitària per part de CCOO, IVal, UGT i CGT, recollint una plataforma unitària, una convergència de punts de vista diversos que ens permetera defensar una postura satisfactòria per a tots i ens permetera defensar-nos millor dels retrocessos que volia imposar l’empresa. En el món sindical sol dir-se que la unitat fa la força.

Aquella història va fracasar perquè un sindicat, la UGT, abandonà, sense explicacions, la unitat, per a anar-se’n al cau de l’empresa. Aquesta situació provocà que l’empresa sol·licitara la signatura individual de cada treballador d’un conveni fraudulent, operació avalada per UGT. La IVal acabà acceptant el xantatge, presentant-se com a salvadora.

Com hem dit, la facultat de negociar el conveni la tenia el comité d’empresa. Aquest organisme, elegit per votació entre les candidaturas que es vulguen presentar, representa la voluntat democràtica dels treballadors. La UGT i la Ival han suplantat la voluntat del comité d’empresa, de tal manera que, des de gener de 2009, no han tingut la dignitat democràtica de convocar una reunió per a que el comité votara la legitimitat del conveni. I recordem que, després de la dimissió en la presidència per part de CCOO, la Ival disposava de la vicepresidència i la UGT disposava de la secretaria, sindicats a qui corresponia prendre la iniciativa perquè són qui han pactat, en solitari, amb l’empresa.

CCOO i CGT plantegem la necessitat democràtica d’un referéndum, perquè aquesta votació ja és impracticable per causa de la crisi interna de la Ival. I això perquè una convocatòria per part del vicepresident o del secretari no seria admesa per la direcció de la Ival, sindicat que té un greu contenciós amb el seu cap de llista.

El nostre plantejament és clar: com que el comité d’empresa té legalment la facultat de signar o no el conveni, però no podrà manifestar-se, donades les circumstàncies, nosaltres exigim que el conveni l’accepten o el rebugen el conjunt dels treballadors en un referèndum. ¿Volen la UGT i la Ival escoltar directament l’opinió dels treballadors sobre el seu preacord?.

Nosaltres sí. I amb totes les conseqüències.