29 de novembre del 2015

Dos anys sense RTVV

ELS TREBALLADORS EXIGIM SOLUCIONS AL CONFLICTE LABORAL D’RTVV

Hui, 29 de novembre, es compleixen dos anys des que el Govern valencià tancà RTVV. En fer-ho, va renunciar a quotes d’autogovern establertes al nostre Estatut d’Autonomia i va atacar frontament l’ús social del valencià. Els valencians i valencianes han perdut un servei essencial, s’han quedat sense informació de proximitat i han aconseguit el trist honor de ser l’única comunitat amb llengua pròpia que no té una ràdio i una televisió publiques.

Esta anàlisi és compartida per tots els partits que donen suport al nou Govern sorgit de les urnes. Tots ells s’han compromés a recuperar el més aviat possible els mitjans públics de comunicació que, de forma tan irresponsable i brutal, ens va furtar l’anterior Consell. Tanmateix, a dia de hui, hem de subratllar que les coses no han estat d’acord amb les promeses.

Fa un any somiàvem amb un canvi de govern i treballàrem per aconseguir-lo. Pensàvem que només un govern progressista podria atendre les nostres reivindicacions. La realitat ens demostra que, 6 mesos després, este Govern no s’ha preocupat per nosaltres en absolut. Han aprofitat la desfeta del govern de Fabra i l’aplicació de la reforma laboral contra nosaltres per a escamotejar-nos drets i no complir les promeses fetes en campanya electoral. Ens hem sentit utilitzats.

A hores d’ara, el Govern valencià no ha encetat cap negociació seriosa en l’àmbit laboral amb els representants dels extreballadors d’RTVV; el tràmit parlamentari per a crear una nova llei s’està endarrerint innecessàriament i les tasques dels liquidadors són confuses i xerràtiques.

El Govern, però, encara està a temps de rectificar: cal que òbriga immediatament una mesa de negociació. La recuperació d’RTVV no és només un problema laboral, però serà impossible aconseguir-la si aquest no se soluciona prèviament. El Comité d’Empresa ha deixat constància en diversos documents de la seua voluntat de negociar una eixida que compagine el respecte als drets dels treballadors i la necessitat d’aconseguir que la nova ràdio i televisió siga econòmicament sostenible i socialment rendible. Es tracta de documents que no han obtingut resposta.

Cal remarcar que el Comité d’Empresa ha fet totes les seues propostes amb el consens de tots els seus membres, cosa que considerem un valor afegit a l’hora d’arribar a un acord amb garanties. Es tracta d’un consens que també és assolit per tots i cadascun dels sindicats que integren el Comité. El protagonisme que enguany hem volgut que tinguen les executives de les nostres formacions sindicals pretén escenificar el seu compromís amb les nostres reivindicacions i l’exigència d’urgir una negociació que les faça possibles.

No és l’únic objectiu. Sobretot intenta visualitzar que reclamar la recuperació de la ràdio i televisió pública no és només donar suport a les justes reivindicacions dels extreballadors, sinó la necessitat de revifar un sector audiovisual pràcticament desaparegut. Es tracta de posar en valor la importància de la indústria cultural i creativa en una societat desenrotllada que té un gran impacte econòmic i crea milers de llocs de tribal.

Dos anys després del tancament d’RTVV continuem exigint una radiotelevisió on es puguen sentir identificats els valencians. També volem que siga l’espill on es reflectisca una societat més justa i solidària, on no tinguen cabuda els corruptes i els sectaris. Volem exigir el nostre dret a uns mitjans de comunicació propis, com a part del nostre autogovern com a valencians.