13 de juny del 2014

CCOO PV denuncia davant la fiscalia indicis de delicte en la gestió de RTVV

El sindicat ha denunciat davant la Fiscalia de la Comunitat Valenciana als Governs de la Generalitat Valenciana des de l’any 2000, a quatre exdirectors generals de RTVV i als liquidadors de l’ens per frau, malversació, prevaricació, tràfic d’influències, falsedat comptable i delictes contra els treballadors.

En compliment de la Llei d’enjudiciament criminal que obliga advertir al Ministeri Fiscal davant qualsevol delicte del qual es tinga coneixement, el sindicat ha interposat una denúncia en la qual es relaten aquells fets que es considera que pogueren derivar-se responsabilitat penal, acompanyats de les pertinents proves documentals. CCOO PV ha conegut aquests fets durant el procés de l’ERO declarat nul pel Tribunal Suprem de Justícia i en el posterior disseny del Pla de viabilitat presentat com a alternatiu al tancament.

Les actuacions han sigut comeses pels directors generals de l’ens públic José Vicente Villaescusa, Pedro Garcia, José López Jaraba i Alejandro Reig de la Rocha; pels membres de la comissió liquidadora Antonio Hervás Garcia, Carlos Cervantes Lozano i Pau Pérez Blay; així com pels successius membres del Consell de la Generalitat Valenciana des de l’any 2.000.

Paco Molina, secretari general de CCOO PV, ha destacat que els nostres serveis jurídics fa mesos que estan treballant en la documentació d’aquesta denúncia que mostra uns fets que hauria d’haver investigat el mateix Consell i no tractar de passar pàgina. “El sindicat ha respost amb responsabilitat perquè considera que ni la nefasta gestió ni el desfalc de les arques públiques ni el tancament d’un servei públic necessari per a la defensa de la nostra cultura i la nostra llengua poden quedar impunes”, ha subratllat Molina.

L’anàlisi dels fets pot conduir a l’existència d’il·lícits mereixedors de causa penal com el frau en el finançament de RTVV, ja que es va procedir a l’endeutament reiterat a partir de l’any 2.000 en detriment de les arques públiques; la disposició i administració fraudulenta dels béns societaris; negocis jurídics en perjuí de l’ens públic com la compra venda de drets de retransmissions, així com programes i serveis que han causat una evident fallida financera.

També es denuncien pràctiques de contractació en matèria de personal que haurien vulnerat de forma contínua la legalitat, ja que els costos laborals dels treballadors s’imputaren, durant anys, a partides d’explotació de la cadena; el manteniment de directius i personal vinculat al director general, José López Jaraba, més enllà de la finalització de la seua relació amb l’empresa: o la inclusió de forma indeguda de personal en l’acomiadament col·lectiu de 2.012.

S’atribueix, també, una actuació presumptament delíctiva en el tancament d’emissions de RTVV, que va tindre com a objectiu l’incompliment deliberat de la sentència ferma del TSJ que anul·lava el comiat col·lectiu de més de 900 treballadors. En el procés de liquidació també s’entén que puguera haver-hi hagut frau, en la subrogació i valoració d’actiu i passiu en la reestructuració societària, així com irregularitats comptables, amb especial incidència en els comptes anuals de 2.012.