25 de març del 2014

CCOO continuarà defensant la necessitat i viabilitat de RTVV, que la Generalitat s'ha negat a debatre en la negociació de l'ERO

L'acord, dolorós per a la secció sindical de CCOO-RTVV, pretén reduir l'impacte dels comiats en un sector audiovisual valencià totalment devastat per la política del PP

La signatura de l'acord de l'ERO d'extinció de tots els llocs de treball de RTVV per part de la secció sindical de CCOO no significa de cap manera que acceptem el tancament i la liquidació de RTVV de la qual, per a vergonya dels valencians, són responsables únics el govern d'Alberto Fabra i els diputats del Partit Popular a les Corts Valencianes. En l'acord, tal i com reclamàrem durant el procés negociador, el Comité ha introduït un annex on fa constar la seua oposició a les causes adduïdes per l'empresa per al tancament i la liquidació de RTVV. També indiquem que la proposta de viabilitat que plantejàrem  a la Generalitat el passat mes de novembre era més econòmica durant els pròxims dos anys que l'aplicació de l'ERO d'extinció.
No obstant això, la direcció i la Generalitat només han permés un escenari de negociació que és el de la forma en que s'havien de produir els comiats de tots els treballadors, i en eixe escenari hem intentat aconseguir un acord que reduira l'impacte que comportarà quedar en l'atur en mig d'un sector audiovisual valencià totalment devastat pel Partit Popular.
En eixe sentit, estem satisfets, d'haver preservat la Unitat de Documentació de RTVV que s'ha de fer càrrec del patrimoni audiovisual generat per RTVV durant els últims 24 anys, així com de l'eixida laboral dels companys que s'encarreguen del manteniment de la xarxa de repetidors.També hem aconseguit mesures encarades a compensar a aquells treballadors amb salaris més baixos, als col·lectius amb més dificultats per reincorporar-se al mercat de treball per la seua edat i a les persones amb més dificultats per raons socials.
En cap cas, però, l'acord compensa tot el dany que el govern del PP ha causat als treballadors de RTVV ni posa fi a l'exigència que es reòbriga la radiotelevisió dels valencians. Els ciutadans són els més perjudicats pel tancament de Canal 9 i Ràdio 9. No obstant això, la reobertura de la radiotelevisió no es veurà en un  eventural judici sobre l'ERO en l'Audiència Nacional, on únicament es discuteixen les condicions de l'extinció i no la llei de tancament. Tot i que a l'Audiència es podria disctutir la intencionalitat política del president Fabra, la legalitat del tancament s'haurà de veure en el seu dia en el Tribunal Constitucional, quan s'estudie el recurs del PSOE, però no en la jurisdicció laboral.

A pesar d'això, l'opció d'aconseguir una sentència que reconeguera  la injustícia que s'ha comés amb el conjunt dels treballadors de RTVV és un desig que compartiem en la secció sindical de CCOO i la signatura d'este acord ha comportat un gran sacrifici. De fet en l'assemblea de CCOO la possibilitat de negociar un acord sobre les bases plantejades pel Comité va eixir endavant amb una xicoteta diferència de 55% a favor i 41% en contra. Agraïm per això als companys que votaren per esta segona opció l'enorme generositat que han demostrat en tot este procés. També mantenim el compromís de CCOO de continuar lluitant per retornar la televisió i la ràdio pública i en valencià. Ho farem amb la mobilització al carrer, a través de la negociació amb els grups polítics, amb la iniciativa legislativa popular que està tramitant-se a les Corts i a través de qualsevol altre mecanisme al nostre abast, inclosos els tribunals.