19 de novembre del 2013

El Comité d'Empresa de RTVV i la Unió de Periodistes presenten una PNL al Congrés contra el tancament de RTVV




Foto: Unió de Periodistes 





La Unió de Periodistes Valencians i el Comité d'Empresa de RTVV han presentat este migdia a Madrid , a les portes del Congrés dels Diputats una proposició no de llei ( PNL) per a la defensa i la promoció d' una televisió pública en valencià i de qualitat a la Comunitat Valenciana. 
La vicepresidenta i la secretària general de la Unió de Periodistes Valencians, Amparo García Vilaplana i Cristina Chirivella Berga, acompanyades pel vicepresident del Comité d'Empresa de la RTVV, Vicent Mifsud han lliurat als grups parlamentaris del: PSOE, Compromís, Izquierda Plural, UpyD, Izquierda Unida i ERC la proposició no de llei per al seu debat al Congrés. El Partit Popular, convidat a l'acte, no ha acudit. 
La Unió de Periodistes Valencians i el Comité d'Empresa de RTVV han resumit els motius als diputats explicant-los que: la RTVV es va crear el 1989 amb l'objectiu clar de vertebrar el territori valencià i ajudar a la normalització del valencià. I que amb el tancament de la radiotelevisió valenciana es tanca un ens públic amb una llei d'Urgència que vulnera els drets dels valencians a la informació, reconeguts en l'Estatut d' Autonomia, la Constitució espanyola i la llei de 20 de juliol de 2012 de l'Estatut de RTVV. És un tancament inacceptable perquè es liquida l'única institució valenciana i l'únic espai radioelèctric que garanteixen per llei l'ús del valencià. 
Segons un informe sobre les TV autonòmiques en 2012, elaborat per FORTA: 
• L'ús de la llengua cooficial a les Televisions Públiques Autonòmiques ( TPAs ) és essencial per a la normalització lingüística, i representa una extensió necessària i natural del seu ús social més ampli. 
• Les TPAs són un dels instruments més potents per potenciar l'ús de les llengües cooficials.  
• Tot això, sense oblidar la parla característica de cada comunitat, que impulsa igualment un sentiment d'identificació i major proximitat.
 Anteriorment al lliurament de la PNL, el Centre Internacional de Premsa de Madrid ha acollit una roda de premsa on elrepresentant del Comité d'Empresa de RTVV, Vicent Mifsud ha detallat que: el cost de l'acomiadament dels 1.600 treballadors de RTVV està entre 88 i 95 milions d'euros i mantenir obertes la ràdio i la televisió al llarg de 2014 tindria un cost d'uns 70 milions d'euros. Amb els números a la mà, està clar ha afegit Mifsud que la RTVV és més viable deixar-la oberta que tancar-la. 
Per la seua banda, la presidenta de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya , Elsa González, ha fet una crida a l'acord perquè hi ha solució encara i seria beneficiós per a tota la ciutadania mantenir oberta la RTVV. 
La vicepresidenta de la Unió de Periodistes ValenciansAmparo García Vilaplana ha destacat que: com a agrupació majoritària de periodistes a la Comunitat Valenciana volem recalcar el drama professional que pot implicar el fos a negre de tot l'espectre televisiu i radiofònic públic valencià . D'una banda són 1.600 persones que van al carrer, per llocs de treball directes de Canal 9 i Ràdio, però, d'altra es liquiden uns 3.000 llocs de treball que es creaven a través de productores. 
El tancament de RTVV és un avís a navegants. Una vegada es faça efectiu este atemptat a la llibertat d' expressió i el seu fos a negre siga real, insistim, altres mitjans autonòmics correran la mateixa sort. Amb a este avís ha volgut aprofundir en la qüestió del tancament de la RTVV la secretària general de la Unió de PeriodistesCristina Chirivella. 
Amb el tancament de RTVV, la vertebració de tot el territori valencià es trenca amb l'apagada informativa que silenciarà la veu de 5 milions de ciutadans. Amb el tancament de RTVV perdem un servei públic essencial i insubstituïble. Estos 5 milions de ciutadans es convertiran en invisibles sense accés a uns mitjans públics autonòmics. On quedarà la informació pública, de qualitat, plural i en valencià, de proximitat ? Quin mitjà públic assumirà el paper d'agent dinamitzador del territori valencià? RTVV segur que noha afegit la secretària general de la Unió de Periodistes. 
TEXT ÍNTEGRE DE LA PNL Proposición no de ley para la defensa y la promoción de una televisión pública en valenciano y de calidad en la Comunitat Valenciana.  Exposición de motivos:
 El Consell de la Generalitat ha decidido cerrar la Radiotelevisión Pública Valenciana (RTVV) después de veinticuatro años de emisión ininterrumpida. La liquidación de esta empresa pública supondrá el despido de 1.600 trabajadores y la destrucción de otros 3.000 empleos en el sector audiovisual valenciano. La decisión unilateral del Gobierno valenciano vulnera el derecho a la libertad de información y expresión de cinco millones de valencianos tal y como marca el Estatuto de Autonomía y la Constitución española. 
 Además, la desaparición de RTVV dejará el espectro radioeléctrico valenciano sin una emisora autonómica que garantice el servicio público, fomente la información de proximidad y el uso del valenciano, lengua propia de la comunidad, como recoge el Estatuto de Autonomía. El cierre de la televisión y la radio públicas afectará directamente al derecho de los valencianos a ser informados en su lengua propia.  
Además, la vertebración del territorio se verá seriamente afectada porque es la única televisión y radio públicas que informan de lo que sucede a diario en toda la Comunitat Valenciana, desde Vinaròs a Pilar de la Horadada pasando por Xàtiva y Requena.  
Para el sector periodístico supone un golpe mortal, máxime cuando los índices de desempleo en la profesión superan el 45 % en la Comunitat Valenciana. Sólo RTVV daba trabajo a unos 450 periodistas. La pérdida de estos puestos de trabajo colapsará el mercado laboral ya de por sí saturado y sin visos de mejorar. 
Hasta cuatro universidades públicas valencianas y una privada imparten las titulaciones de Periodismo y Comunicación Audiovisual con sus correspondientes líneas de investigación. El cierre de RTVV supondría un freno a las expectativas de centenares de licenciados, unos 300 al año sólo en Periodismo, que podían realizar sus prácticas y aspirar a un futuro profesional en la RTVV o en el mercado secundario que genera, además de formarse para exportar su conocimiento a otras zonas de España o al extranjero.  
El cierre de RTVV supone un golpe a un sector altamente cualificado con gran capacidad de internacionalización. Estos empleos están fuertemente vinculados a la cultura y la creación de conocimiento en la Comunitat Valenciana.  
La desaparición de esta radio y televisión públicas puede suponer el principio del fin de otros entes autonómicos que están considerados en sus estatutos como un servicio público para sus ciudadanos.  
El sector audiovisual debe ser considerado como estratégico por la alta cualificación de los puestos de trabajo como por lo que supone de beneficio e impulso cultural para la sociedad.  
Artículo 1 Reclamar al Gobierno de España que promueva todos los mecanismos necesarios que garanticen el mantenimiento de RTVV, pública, en valenciano y de calidad. 
Artículo 2 La presente ley garantizará que RTVV deba ser viable económicamente y un eje dinamizador de un potente sector audiovisual privado de la Comunitat Valenciana.