19 d’abril del 2013

La compareixença de Rosa Vidal en les corts confirma irregularitats, abusos i malbaratament de diners públics de la direcció de Jaraba


La directora general encarrega una programació de transició fins al 31 d'agost i nega les declaracions de que pararia l'ERO, tot i que ella signarà els nous comiats
La compareixença de la Directora General de RTVV S.A. Rosa Vidal en la Comissió de les Corts  va intentar trencar amb les pràctiques partidistes i d'ocultació de José López Jaraba, l'últim director a compareix davant dels diputats. L'exercici de transparència en una empresa on la direcció s'ha caracteritzat pels abusos i les irregularitats va acabar per mostrar el malbaratament de diners públics en contractes com els del locutor de la F1 Victor Seara o el cas Triskel.
Rosa Vidal ha manifestat que la nova direcció ha trobat, en el poc temps que porta en el càrrec, 20.000 euros indegudament pagats a l'empresa per la qual facturava Seara, corresponents a despeses d'allotjament i dietes, i que ja ha iniciat els tràmits per a reclamar-los. A més ha anunciat que posarà a disposició dels diputats de l'oposició tots els contractes que reclamaven sobre este cas. Els diputats Josep Moreno (PSPV), Mònica Oltra (Compromís) i Marga Sanz (EUPV) li recriminaren què es pagara un salari equivalent al de 5 periodistes a un locutor en castellà, quan el contracte de RTVV per a la F1 es va signar per 22 milions € per a emetre les carreres en valencià.
Vidal ha confirmat que es van pagar els més de 10.000 € de salari al mes a Seara perquè el seu contracte establia que els cobraria si les retransmissions superaven la mitjana d'audiència de la cadena. La nova directora, però, no ha volgut valorar si ella haguera signat un contracte d'eixes característiques.
La nova directora tampoc va fer una valoració sobre la compra dels tres documentals a Triskel per 600.000€ dels quals només se n'ha emés un, però només la lectura de la transacció i de l'informe de la Sindicatura de Comptes, demostra que la nova direcció no es troba còmoda amb el que s'ha trobat. I més quan Rosa Vidal va revelar que els contractes amb Triskel encara estan pendents de pagament i s'ha de fer càrrec el Fons de Liquiditat Autonòmica, el FLA. Una situació escandalosa que va censurar l'oposició, que va reclamar que es paralitze el pagament i que es porte el cas als tribunals.
Durant la compareixença, el diputat socialista Josep Moreno també ha revelat que l'anterior direcció hauria demanat a la Tresoreria de la Seguretat Social un canvi en la base de la cotització d'alguns directius per a que tingueren dret a percepció de desocupació, cosa que no està prevista en el seu contracte. Vidal no ho ha negat, tot i que no ha aportat més detalls i ha anunciat que està estudiant el cas.
ERO I PLUS CONVENI
La directora general ha assegurat que serà ella qui signarà els comiats pendents per a la finalització de l'ERO, i ha negat que declarara que es replantejaria la seua aplicació. No obstant això, ha assegurat que l'Estatut dels Treballadors permet no aplicar el màxim de comiats previstos en un ERO.
Vidal ha mantingut que la programació s'ha mantingut per l'esforç dels treballadors, i ha anunciat que ha demanat a Salud Pedrós, l'actual cap de mitjans, una programació de transició fins el 31 d'agost, mentre posa en pràctica el que determine el contracte programa que es presentarà en les pròximes setmanes.
Els diputats de l'oposició li han recriminat que destaque el bon treball dels professionals de RTVV, en especial de l'equip tècnic, mentre manté la previsió de comiats, i li han reclamat que fassa marxa arrere en l'ERO.
Sobre el Plus Conveni, la directora general, ha dit que estan estudiant la sentència i encara no han decidit si presentaran un recurs contra la sentència que va donar la raó als arguments que defensarem en la nostra demanda i que comporta la devolució de les quantitats descomptades de 2011. 
NOUS CÀRRECS EN RTVV I MANIPULACIÓ
Tot i valorar el to de la compareixença, en contrast amb la dels seus predecessors, els diputats de l'oposició li han recriminat a Rosa Vidal els nomenaments de la nova direcció, entre ells l'ascens de Salud Pedrós a la direcció de Mitjans (que engloba televisió, ràdio i web), la nova cap de gabinet, Sonia Miralles, o el manteniment de Nuria Romeral com a subdirectora de la ràdio.
Vidal ha assegurat que ha fet un equip de la seua confiança i que ha reduït el nombre de càrrecs respecte a l'anterior direcció. També ha justificat per motius d'austeritat l'assumpció del càrrec de presidenta del Consell d'Administració a més de la Direcció General,  una compatibilitat que havia qüestionat Marga Sanz. A més ha explicat que Nuria Romeral continuarà com a subdirectora de la ràdio fins que es faça el trasllat al CPP de Burjassot en els pròxims mesos.
Els diputats Josep Moreno i Enric Morera li han reclamat pluralitat informativa i social en RTVV, i tota l'oposició ha coincidit a exigir que es canvie la gestió que s'ha mantingut fins ara per a fer un projecte viable.