30 de gener del 2013

El Comité d’Empresa denuncia l’arbitrarietat i la manca de transparència en l’aplicació de l’ERO

El Comité d’Empresa de RTVV denuncia que l’ERO s’està executant sense transparència i amb total arbitrarietat, tal i com vam advertir que passaria durant el període de consultes celebrat l’estiu passat. Un fet que augmenta la indefensió dels treballadors que han sigut ja acomiadats.

La falta de transparència s’evidencia en la falta de publicitat dels barems que ha aplicat l’Empresa en el procés de selecció dels afectats ni la puntuació que, presumptament, han atorgat als treballadors adscrits als departaments i empreses on ja s’ha executat l’ERO. Durant els processos d’execució a Ràdio 9 i l’Ens tampoc s’ha fet públic qui ha format part de la comissió que, suposadament, s’ha encarregat d’este procés ja que el Comité d’Empresa ha sigut deixat completament al marge. A més, entre les persones que formen part de la Comissió encarregada de l’avaluació en TVV hem constatat la presència d’un membre que no recuneix els requisits mínims per a formar-ne part per la seua vinculació amb les intolerables accions per les quals està processat l’ex-cap de Recursos Humans, Vicente Sanz.

La falta de concreció en l’enunciat del primer dels criteris per a baremar (adscripció al lloc de treball) juntament amb el caos contractual existent a tot el grup RTVV s’ha traduït en arbitrarietat en la selecció i indefensió per a molts treballadors, que no saben respecte a qui han sigut comparats, ja que l’empresa ni tan sols els ha comunicat en la carta de comiat les raons concretes per les quals ells, i no altres, han sigut acomiadats. El cas extrem el trobem a l’Ens, on hi ha treballadors que no han sigut notificats perquè seran baremats respecte altres companys de TVV, tot i que el pes d’haver superat una oposició és valora de forma diferent, segons els criteris de l’ERO.

Tota esta falta de transparència i la confussió que envolta el procés l’ha aprofitada l’empresa per afavorir personal afí a la direcció per raons polítiques o de vinculació familiar. Una mostra evident és que a penes hi ha caps afectats per l’ERO, tot i que l’expedient aprovat sí que contempla l’extinció d’algunes de les places directives.

Per contra, s’ha acomiadat molts treballadors amb contracte fix per oposició amb molts anys d’antiguitat en l’empresa i professionals que han defensat activament el seu lloc de treball en les mobilitzacions en favor d’una RTVV sense corrupció, plural, pública i de qualitat. Fins i tot, entre les persones acomiadades hi hi una de les treballadores que va denunciar l’ex-secretari general de RTVV, Vicente Sanz, per abusos sexuals.

També crida molt l’atenció que el personal que eixirà durant els últims mesos de l’ERO i no ha sigut ja acomiadat és majoritàriament personal sense oposició aprovada. No entenem perquè no s’ha tingut en compte els criteris imposats per escalonar les eixides de l’empresa.

Per últim, la inclusió en l’ERO pel personal de confiança vinculat a la direcció general, que finalitzava contracte amb la dimissió de José López Jaraba, únicament pot entendre’s com un pagament immoral pels serveis prestats, de la mateixa manera que l’acceptació de baixes voluntàries indemnitzades a personal que es jubilava abans que finalitze l’aplicació de l’ERO.

El comité d’Empresa també vol denunciar que està practica arbitrària és la que s’està aplicant en altres Expedients de Regulació d’Ocupació de mitjans públics com el que ja s’ha executat a Telemadrid.