10 de gener del 2011

L’empresa retalla els salaris: ¿serà per a tapar el que, presumptament, Pedro García va furtar?

Les notícies sobre les retallades salarials que els treballadors de RTVV anem a patir són molt preocupants. L’empresa s’ha passat més d’un any anunciant que anava a pagar els endarreriments salarials, i a l’hora de la veritat, ha tret les tisores.

Segons s’ha dit, els salaris corresponents al 2010, que han estat fixats unilateralment per l’empresa —en desembre, no han tingut molta pressa— vindran amb una retallada sobre el plus conveni. La quantitat que volen pagar en aquest concepte, que és el que ha vingut recollint la clàusula de revisió salarial, no és que va a quedar congelada: va a ser reduïda a les quantitats abonades en 2007. El robatori té precedents, perquè el VIII conveni es va tancar amb una reducció dels plusos de conveni a les quantitats de 2007. Immediatament, l’empresa s’aprestarà a reduir els salaris un 5% per a 2011

L’empresa fa molts anys que vol carregar-se el plus conveni, i ara ha trobat el millor moment: la direcció s’amaga darrere la crisi econòmica i el colapse financer de la Generalitat, per a fer-nos pagar als treballadors les conseqüències d’una gestió demencial, de la qual els únics responsables són l’actual i l’anterior direccions. I de pas, eludir les seues responsabilitats.

Respecte dels endarreriments de 2008 i 2009, la confusió és total. ¿Quines taules salarials van a servir de mòdul per a calcular-ne els endarreriments? Ningú ho sap, o potser sí, ho sap l’empresa i, segurament, ens trobarem amb alguna sorpresa desagradable, encara que estem a les portes dels Nadals.

L’empresa es riu de la comissió paritària, per causa de la força minúscula dels sindicats representats. Com que el conveni es va signar per a dividir els treballadors, operació dissenyada per Sanz, el resultat és que l’empresa pot fer el que vol. I el que vol és carregar-se els drets salarials dels treballadors, pel que fa al càlcul del plus conveni i a la seua històrica consolidació. Històrica, perquè des de que tenim plus conveni, la clàusula de revisió salarial ha estat consolidada, és a dir, ha servit per a calcular l’increment dels anys posteriors.

Tot açò, de pas, servirà per a preparar el terreny per a aplicar les mesures per a les adequacions de la plantilla —obviament per a retallar la seua dimensió actual— que l’empresa està rumiant. És a dir, per a descarregar sobre els treballadors les conseqüències d’una gestió corrupta i gansteril. Ara, el president de l’AVE (no confondre amb el tren) reclama la privatització de RTVV i l’aplicació d’un ERE similar al de la Fira. Cal denunciar que s’està preparant a l’opinió pública perquè contemple els treballadors com a causants i culpables de la situació econòmica de RTVV, quan els únics causants i responsables han estat les direccions empresarials. Però el senyor president de l’AVE apunta, com altres, en la mateixa direcció: els treballadors han de patir un ERE i la privatització de l’empresa. Sobre els directius o sobre la subordinació de la RTVV al govern de Camps, ni una paraula.

García es va embutxacar, pressumptament, mig milió d’euros, amb ocasió de les retransmissions per a la visita del Papa, d’acord amb les informacions de premsa. El diari El Mundo ha informat també sobre el robatori. Caldria que els treballadors li reclamem hui a López Jaraba si pensa denunciar a Peter per a recuperar els diners estafats i així poder pagar el que ara ens furten a nosaltres.

Els treballadors i treballadores hem de protestar, hem de mobilitzar-nos. Si no ho fem, l’empresa tornarà a traure les tisores i despatxarà a qui li rote. I si no, al temps...