21 d’octubre del 2009

Reclamem a la nova direcció de RTVV un conveni de veritat que pose fi als abusos laborals

Els signants de l’acord fracassat del passat gener han de retirar-se del pseudoconveni i signar un nou acord per a tots els treballadors

El nou director general José López Jaraba anuncia ara producció pròpia per a eixir de la ruïna en que ha deixat l’empresa el seu predecessor Pedro Garcia, “Peter” per als seus amics imputats i empresonats per corrupció. La producció pròpia, la càrrega de treball per als professionals de Televisió Valenciana i Ràdio 9 va ser la primera de les reivindicacions de la plataforma unitària amb que acudirem a la última negociació de conveni i va ser menyspreada per l’anterior direcció encapçalada per García. Per a ells el forat econòmic que havien generat amb negocis inconfessables s’arreglava amb retallades salarials i abusos laborals.

Els treballadors volem saber per què ha trobat la policia ingressos suposadament provinents de les contractacions d’aquesta casa per a la visita del Papa en la comptabilitat B de Francisco Correa. I, sobretot, volem saber per què hem de pagar nosaltres per això.

El reconeixement del nou director de les gravíssimes equivocacions comeses fins ara és un bon punt de partida per a intentar redreçar la situació caòtica en que han deixat l’empresa. Però això ha d’anar acompanyat de fets. La presència en la nova direcció d’alguns dels principals responsables del caos econòmic i de la ruïna de RTVV no convida a l’optimisme. Tampoc la recuperació de Vicent Andreu, director d’una de les productores valencianes que va començar l’espoli de Canal 9 amb la privatització del Babalà. Continua dirigint la productora Astel? És això compatible amb el seu nou càrrec atés que la productora treballa per a la competència?

L’aposta per la producció pròpia i pels treballadors de la casa no serà creïble, però sense un nou marc laboral que comence per respectar els drets laborals. Per això CCOO i CGT reclamem que es reòbriga la negociació d’un conveni de veritat que pose fi al període més llarg d’incertesa en les relacions laborals que ha viscut aquesta empresa després del fracàs de l’acord signat al gener.

Deu mesos després d’eixa signatura ens trobem en la següent situació:

1.- L’empresa ens deu a tots els treballadors uns increments salarials del 2008, que vinguérem cobrant durant tota l’aplicació del VII Conveni Col·lectiu, més una part del salari del 2009. La falta d’aprovació per part de la Conselleria d’Economia no és cap excusa per a que no es duguen a terme eixos pagaments.
2.- L’empresa continua sense complir la Llei de 2006 que donaria estabilitat laboral a desenes de treballadors que compleixen les condicions contractuals per a ser indefinits.
3.- Desenes de treballadors continuen contractats en categories laborals inferiors a les de la feina que realitzen, cosa que els comporta ingressos molt menors dels que els pertocarien pel seu treball.
4.-L’empresa està aplicant horaris abusius en molts departaments de la casa que superen fins i tot allò pactat amb USO, UGT i IV, i que deixen els treballadors en una situació laboral pitjor que la que tingueren amb els convenis anteriors. Ho reconeixen i ho denuncien en els seus comunicats tant la UGT com la IV, però no fan res per posar fre a eixos abusos.
5.-La manipulació informativa i el descrèdit dels nostres mitjans ens ha convertit en la vergonya de tot Espanya en un rècord imputable al nou director general, José López Jaraba, qui hauria d’haver dimitit pel que ha fet en l’últim mes amb l’objectiu de tapar la corrupció del seu predecessor.

L’USO és col·laborador necessari per a dur a terme eixa política negativa per als treballadors. De fet, tres dels seus membres del comité d’empresa han sigut inclosos ja en la nova direcció de RTVV i TVV després de signar el conveni que retallava els drets dels seus companys. Amb ells ja són sis els que han passat del Comité a la direcció des de les passades eleccions sindicals. Tot un rècord. Per cert, faran compatibles els seus càrrecs en la direcció amb la representació dels treballadors. En quina banda de la taula estaran a l’hora de la negociació amb l’empresa?

A la USO ja sabem que els han compensat la seua firma, però que fan la UGT i la IV dins d’eixe frau de pseudoconveni? És inexplicable que UGT i IV continuen participant en la Comissió Paritària d’un Conveni inexistent, no ratificat per la Conselleria d’Economia, i que l’empresa està aplicant bàsicament en els temes que serveixen per retallar drets laborals.

CCOO i CGT insistim a reclamar a la nova direcció un nou marc de relacions basat en l’estabilitat laboral, el respecte als professionals i la producció pròpia –de veritat i no només de cara a la galeria-. També reclamem que es pose fi a la manipulació informativa i s’introduisca la pluralitat en els nostres mitjans. No es poden malbaratar més anys amb negocis tèrbols que posen en perill el futur de RTVV i els seus treballadors. Reconegut l’error per part de López Jaraba, és l’hora de canviar de rumb.