11 de maig del 2007

Campanya electoral en RTVV: un nou frau a la societat valenciana

La campanya electoral estarà marcada per l’absència d’una cobertura informativa professional per part de Canal 9 i Ràdio 9, precisament en uns comicis on els mitjans públics valencians haurien de tindre un dels seus papers principals.

La cobertura informativa imposada per la majoria absoluta del Partit Popular té com a únic objectiu amagar el màxim possible l’activitat dels partits polítics i la confrontació d’arguments i propostes electorals dels candidats. Es pretén així rematar la tasca de manipulació i propaganda que la direcció de RTVV ha estat fent els últims anys a favor del PP i dels seus dirigents amb el president, Francesc Camps, al capdavant. Una manipulació que ha silenciat permanentment la meitat de la societat valenciana, amb episodis dramàtics com la prohibició d’entrevistar a familiars de les 43 víctimes mortals de l’accident del metro o la pèssima cobertura de la mort d’una xiqueta, dimecres passat, en un pas a nivell del metro a Benimàmet.

Una manipulació que, en l’àmbit polític, arriba a fòrmules grolleres com les ordres de Lluís Motes que les preguntes de Rajoy a José Luis Rodríguez Zapatero han d’aparéixer sempre després de la resposta del president del Govern per a què el líder del PP tinga l’última paraula.

L’absència de debats electorals reals i la substitució per succedanis que no són més que una successió de monòlegs, són una mostra més del menyspreu per l’audiència i una evidència que el PP només s’avé a participar en aquelles partides on té les cartes marcades o l’àrbitre a favor.

Relegar els “debats” municipals de les 4 principals ciutats a la mitjanit, cosa que portarà els programes més enllà de la una de la matinada, indica la voluntat del PP i dels directius de RTVV de posar-li traves a l’audiència. Saben que és l’única forma que tenen d’ocultar els candidats de l’oposició, perquè en els últims temps s’ha demostrat de sobres, en televisions democràtiques com TVE, que la política i els polítics interessen a la ciutadania i són garantia d’audiència.

La decisió de no permetre debats entre candidats a Ràdio 9 –només es faran tres debats sobre polítiques sectorials-, i la marginació dels espais electorals de les principals franges de programació informativa de l’emissora demostren la voluntat dels populars d’aconseguir una campanya clandestina.

Des de CCOO, sindicat majoritari a RTVV, considerem que totes estes mesures constitueixen un frau a la societat valenciana, i alertem sobre el perill que la direcció de RTVV intente fer passar com a actes institucionals aquells que són electorals. La manipulació informativa i la falta d’escrúpols demostrada pels directius de RTVV i el PP durant els últims anys obliga a la Junta Electoral a estar especialment vigilant amb l’actuació de les nostres empreses. No només protegirà així els interessos legítims de la societat valenciana, si no que contribuirà a evitar les pressions sobre els treballadors de Canal 9 i Ràdio 9 per a defraudar-la.

La secció sindical de CCOO a RTVV considera que les eleccions del 27 de Maig han de servir per a posar fi a anys de manipulació informativa. El nou govern que isca de les urnes ha de rectificar la línia adoptada fins ara i posar els nostres mitjans de comunicació al servei dels valencians. També ha de posar fi a les pressions sobre els treballadors i al restabliment dels òrgans de control professional dels informatius com els comités de Redacció de Ràdio 9 i Canal 9. CCOO es compromet a treballar per al restabliment d’estos mitjans garants de la pluralitat buscant el consens amb la resta de forces sindicals.